fbpx

הצהרה או כוונה? ענקית הנפט Shell: אפס פליטות מזהמים עד 2050

ענקית הנפט והגז העולמית Shell, הודיעה החודש על כוונתה להפוך לירוקה יותר כדי להגיע לאפס פליטה מזהמת עד שנת 2050. המטרה של החברה היא למכור כמה שיותר אנרגיה ירוקה ולהפחית את זיהום האוויר בכשישים וחמישה אחוזים עד לשנה זו. למטרה הגדולה יהיה שלב ביניים להפחתה של שלושים ושלושה אחוזים בזיהום עד שנת 2035.

למה הכוונה במהלך הזה? ייתכן שזה נשמע ירוק וסביבתי, אך Shell לא מתכוונת להפוך לחברה שונה ולא מתחייבת להגיע לאפס זיהום מוחלט, אלא מבהירה בהסברים הנלווים להצהרה, שהשאיפה שלה היא להגיע לכמה שפחות זיהום אוויר ושבחברה יעשו את המאמצים ויפנו את התקציבים והמשאבים שיש לה כדי להגיע למטרה הזו. ההבהרות הללו נועדו בעיקר למשקיעים של החברה, כך שהכוונות הן טובות, אך מדובר בטווח זמן ארוך של כמה עשורים ואין התחייבות למשהו שיקרה בקרוב.

לדברי החברה, בכוונתה לקצץ בפליטת המזהמים של הפרויקטים השונים שהיא מפעילה ובעסקים השונים בהם היא מעורבת ברחבי העולם, על אף שלא דווח על הפחתה כזאת בכל התחומים, כמו למשל בדלק למטוסים שימשיכו בפליטה מזהמת גם בעשורים הקרובים. למרות זאת, המגמה המרכזית של החברה היא למכור כמה שפחות נפט וכמה שיותר גז טבעי עם הזמן ולהמשיך ולהרחיב את העסקים שלה הנוגעים באנרגיה מתחדשת ולשפר את היעילות והתפעול שלהם. בנוסף, החברה תפצה מעט על הזיהום ותשקיע גם בנטיעת עצים ובמניעת כריתתם.

Shell התחייבה ליישר קו עם הסכם פריז שנחתם בשנת 2015 ועל פיו המטרה היא להגביל את ההתחממות הגלובלית במעלה וחצי צלזיוס. מנכ"ל החברה, בן ואן בורדן, הבהיר שלא מדובר בהפיכת החברה לאחרת ובטח לא בצדקה כלשהי לטובת החברה, אלא רואה גם בכך הזדמנות עסקית עתידית לעשיית רווחים.

בשנים האחרונות, חברת Shell הפכה לשחקן מרכזי בהשקעה מתמדת באנרגיה מתחדשת ברחבי העולם. בארצות הברית, החברה מחזיקה במניות של יצרנית פאנלים סולאריים, חברה לאחסון אנרגיה, חברות להפקת אנרגיית רוח ושותפה בפרויקטים והשקעות בטעינת רכבים חשמליים. באירופה, Shell היא ספקית של גז, אנרגיה סולארית ואנרגית רוח בבריטניה, הולנד, איטליה וספרד שבה יש שימוש גם באנרגיה הידרואלקטרית, כלומר אנרגיה המופקת מתנועת מים.

תחנת דלק של חברת Shell (תמונה: siam.pukkato / Shutterstock.com)

בהודעה לתקשורת מטעם Shell, המנכ"ל בן ואן בורדן הצהיר: "עם מגיפת הקורונה והשפעתה החמורה על בריאות הציבור והכלכלה, אלה זמנים יוצאי דופן. אבל, גם בזמנים מאתגרים כאלה, אנחנו צריכים להתמקד בטווח הארוך. העמדות של החברה השתנו בשיח סביב שינוי האקלים. Shell צריכה להתקדם עם השאיפות שלה וזאת הסיבה שאנחנו מתכוונים להיות עסק ללא פליטת מזהמים עד 2050 או מוקדם יותר."

ההצהרה הזו קנתה לה אוהדים בקרב משקיעים וקרנות פנסיה שחושבים שמדובר בצעד משמעותי בכיוון הנכון לקראת פעולה אקלימית כלל עולמית, בייחוד לאור הסכם פריז. התקווה של גופי ההשקעות הללו היא ש- Shell תגביר את הציפות לשינוי, תהיה משפיעה בתחום האנרגיה ותמשיך לשמש דוגמא לחברות נפט וגז אחרות שאולי ילכו אחריה בדרך ירוקה יותר.

יחד עם זאת, כפי שנכתב בתחילה, לא מדובר במהפכה מוחלטת ויש מי שרואים בכך סוג של אחיזת עיניים לקהל. ריצ'ארד ג'ורג', העומד בראש חטיבת האקלים בארגון גרינפיס בבריטניה, מתייחס לדברים: "תוכנית מהימנה לפליטת אפס מזהמים מצד Shell הייתה מתחילה עם התחייבות לעצור קידוחים חדשים של נפט וגז. במקום זה, מרמים את המשקיעים עם שאיפות מעורפלות שלא מתמודדות עם הזיהום המפלצתי של Shell ומעבירים את האחריות לצרכנים של Shell שיאזנו את הפליטה שלהם."

Shell היא לא היחידה שמתכוונת לעשות שינוי כלשהו. למעשה, לפני כחודשיים, ענקית האנרגיה BP (British Petroleum) הודיעה גם על שינוי עתידי לקראת הפחתת זיהום האוויר לאפס עד שנת 2050. בהודעה דומה, התייחסה BP  לכמות המזהמים שעליה לקצץ בכל שנה, אך גם במקרה הזה, לא מדובר בשינוי טוטאלי, אלא בתהליך ארוך שבמהלכו יש עדיין תוכניות עבודה לשימוש בנפט בשנים הקרובות. גם במקרה הזה, התעוררה ביקורת מצד ארגונים סביבתיים שחלקם הראו נכונות לעקוב אחרי המעשים בפועל של BP וחלקם חושבים שמדובר ברצון של החברה לייצר כותרות חיוביות עבור המנכ"ל החדש שלה.

כך או כך, גם אם לא מדובר בשינוי מיידי או מהפך גמור אצל ענקיות האנרגיה הללו, הרי שמדובר בבשורה חיובית ולו בשל העובדה שדעת הקהל כן משפיעה על מקבלי ההחלטות, כפי שרמז בדבריו מנכ"ל Shell. יותר ויותר עסקים עוברים לאנרגיה מתחדשת, בייחוד באירופה והרגולציה נותנת את הטון במקרים רבים. כולנו רואים כיצד בשנים האחרונות יצרניות הרכב הגדולות עושות צעדים גדולים לקראת מעבר לרכבים חשמליים ועדיין מפיקות רווחים. כך יכולות לעשות גם ענקיות האנרגיה ואלמלא הצעד בכיוון הירוק לא היה מניב להן רווחים עתידיים, אף אחת מהן לא היתה עושה זאת, גם בטווח הארוך.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button