ה-ID.4 הוא קרוסאובר חשמלי של פולקסווגן, הרכב השני במשפחת ה-ID החשמלית של המותג, אח גדול ל-ID.3. ה-ID.4 נחשף בחודש ספטמבר 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה שהכתה בכל העולם, ולא פסחה גם על תעשיית הרכב העולמית.
ה-ID.4 מהווה שלב נוסף בתוכנית העל של קונצרן פולקסווגן, במסגרתה מתכוונים להציג, תחת מותג פולקסווגן, לא פחות מ-27 דגמי רכבים חדשים, חשמליים לחלוטין. סגמנט הקרוסאובר-פנאי הוא מהמבוקשים ביותר בעולם בקרב רוכשי מכוניות, ובפולקסווגן העריכו כי ל-ID.4 יהיה ביקוש גדול ברגע שהוא יצא לשווקים – והתחילו את הייצור כבר בחודש מאי 2020 – ארבעה חודשים לפני החשיפה הרשמית.
בדומה לשאר רכבי פולקסווגן מסדרת ה-ID (אלו שכבר קיימים ואלו שיוצגו בהמשך), גם ה-ID.4 מבוסס על פלטפורמת ה-MEB החשמלית של הקונצרן. בפלטפורמה עושים שימוש עוד מותגים שנמצאים תחת שליטת חברת האם, כמו סקודה למשל, שהאניאק החשמלי שלה הוא התאום הצ'כי של ה-ID.4. כוחה של הפלטפורמה בגמישותה – ניתן להתקין עליה מנוע חשמלי אחד או שניים, ובכך להציע מגוון של גרסאות.
מאחור, וזה משהו שאנחנו רואים בעוד דגמים של רכבים חשמליים, בחרה פולקסווגן לצייד את ה-ID.4 בבלמי תוף. הסיבה? בלימה רגנרטיבית. במכוניות חשמליות הבלמים האחוריים כמעט ולא מופעלים – חוסר שימוש בבלמי דיסק אומר צבירת אבק וחלודה – לא משהו שאנחנו רוצים שיקרה. לפי פולקסווגן, למרות שמדובר בטכנולוגיה מיושנת, בלמי התוף לא צריכים כמעט תחזוקה וישפרו את האמינות בצורה משמעותית.
נכון להיום, מוצע בישראל ה-ID.4 בגרסת הנעה אחורית בלבד, כשבהמשך אמורות להגיע גם גרסאות כפולות הנעה. ה-ID.4 מצויד במנוע אחורי שמייצר הספק חשמלי של כ-150 קילוואט (כ-204 כ"ס) ומומנט של 31.6 קג"מ. הביצועים מספרים על מהירות מירבית של 160 קמ"ש ותאוצה מ-0 ל-100 קמ"ש בתוך כ-8.5 שניות. אתם מוזמנים לצפות בטאנר פאוסט מדגים על המסלול מה אפשר להוציא מה-ID.4.
פולקסווגן משדכת את פלטפורמת ה-MEB ל-ID.4 בשני גדלי סוללה – 82 קוט"ש ו-55 קוט"ש. בישראל נמכרת הגרסה עם הסוללה הגדולה בלבד, איתה הקרוסאובר החשמלי מגיע לטווח נסיעה של 519 ק"מ (WLTP). טווח הנסיעה בפועל צפוי להיות באיזור ה-400 עד 450 קילומטרים לטעינה. פולקסווגן הציגה את ה-ID.4 בגרסה נוספת בעלת סוללה קטנה יותר, עם טווח צנוע יותר של כ-346 ק"מ – אם כי לא ברור עדיין לאילו מדינות היא מיועדת.
בגרסאות ה-Pro הצריכה תעמוד על 171 וואט / שעה, ובגרסת ה-Pure, צריכת האנרגיה תעמוד על 167 וואט / שעה.
את הפולקסווגן ID.4 ניתן להטעין בבית, או בעמדה ציבורית מהירה. הספק הטעינה המירבי עומד על 135 קילוואט. הטעינה בעמדה ביתית בהספק של 11 קילוואט תיארך קצת יותר מ-8 שעות, וטעינה מ-10% ל-80% בעמדה מהירה בהספק המקסימלי תיארך כ-30 דקות (96 ק"מ בתוך כ-10 דקות).
גרסה \ רמת גימור | עלות טעינה (ביתית)* | זמן טעינה מהירה (0-80%) | זמן טעינה ביתית | טווח נסיעה משולב |
---|---|---|---|---|
Pro | 45 שקלים | 30 דקות | 8:15 שעות | 519 ק״מ |
Pro Advanced | 45 שקלים | 30 דקות | 8:15 שעות | 519 ק״מ |
Pro Premium | 45 שקלים | 30 דקות | 8:15 שעות | 519 ק״מ |
* עלות הטעינה משוערת ועלולה להשתנות כתלות בתעריפי החשמל.
תוכלו לקבל מידע נוסף על טעינה של רכב חשמלי:
נתחיל במסך התצוגה המרכזי – בין הפיצ'רים החשובים ביותר בכל רכב חשמלי ואלמנט שהיצרנים השונים בהחלט נותנים לו דגש מיוחד. ב-ID.4 מסך זה מוצע בגדלי 10 או 12 אינטש (תלוי ברמת הגימור) וכולל מספר אפשרויות מעניינות.
יש כאן כמובן את הפונקציות הרגילות כמו חיבור אלחוטי, תצוגת אפליקציות שונות כמו ניווט, מידע על מערכות הרכב וכו' וגם כפתור 'ניהול' ייעודי דרכו אפשר לבצע מגוון פעולות – כמו להפעיל או לנטרל מערכות בטיחות שונות וגם לבחור תאורת אווירה.
דרך המסך אפשר להפעיל גם את פיצ'ר "אקלים חכם" – עם אפשרויות לבחירה כמו חימום הידיים או הפשרת השמשה הקדמית. למסך פס מגע ייעודי המאפשר שליטה על עוצמת השמע ועל בקרת האקלים. הפעלה קולית זמינה כאן גם כן – סוג של 'אלכסה' של אפל בגרסת פולקסווגן אם תרצו – איתה אפשר לדבר ולהגיד לדוגמא "היי ID, קר לי" – מה שאמור להפעיל את בקרת האקלים. פיצ'ר מגניב נוסף של המסך – הפונקציות השונות מתחדדות כשהיד מתקרבת למסך בצורה אוטומטית – מציגות מספרים ומלל שנסוגים שהיד הולכת אחורה מתרחקת מהמסך.
מבפנים תחת השמשה הקדמית יש פס תאורת לד שפולקסווגן קוראת לו "ID LIGHT" – פס אינטראקטיבי שמציג התראות שונות – לדוגמא – אם מישהו מתקשר אליכם, אם מערכת בלימה החירום תזהה שצריך לבלום, התראה על הפעלת בקרת האקלים, התראה על פנייה בתצוגת הניווט ועוד.
להשלמת האווירה בתא הנוסעים, מציידת פולקסווגן את ה-ID.4 גם בתאורת אווירה בה ניתן לשנות את הצבעים.
הנהג זוכה גם הוא למסך תצוגה משלו – צבעוני בגודל של 5.5 אינטש שעולה ויורד יחד עם ההגה בעת הכיוון – פיצ'ר מעולה שמבטיח ששום דבר לא חוסם את התצוגה. צמודה למסך התצוגה ידית בורר ההילוכים, כוללת מצב B שמפעיל את האופציה לנהיגה עם דוושה אחת בלבד ב-3 מצבים שונים. מצב פארקינג משתלב אוטומטית עם פתיחת הדלת (אפשר גם ידנית בלחיצה על כפתור), ההנעה בלחיצה על דוושת הברקס אחרי שנכנסים לרכב (יש גם כפתור גיבוי).
דלתות ה-ID.4 מציעות מנגנון פתיחה ייחודי – תחת הידיות יש כפתור מגע שפותח את הידית בקליק אחד מהיר – כולל אפשרות למשיכה של הידית לפתיחה בצורה הקלאסית. פתיחת החלונות מחולקת קדימה / אחורה – יש רק שני כפתורים ששולטים על 4 חלונות הרכב, וכדי לפתוח את החלונות האחוריים יש ללחוץ על כפתור שמעביר את השליטה אליהם. פטנט? לא ממש. נראה שהיה אפשר לוותר על זה.
מבחינת בטיחות כל רמות הגימור מצוידות ב-7 כריות אוויר, במצלמה היקפית 360 מעלות + חיישנים קדמיים ואחוריים, בקרת שיוט אדפטיבית, תיקון סטיה מנתיב, התראה בשטח מת, ובלימה אוטונומית במצבי חירום.
ה-ID.4 מגיע מצויד בחבילת ה-IQ.DRIVE של פולקסווגן, הכוללת מגוון מערכות בטיחות מתקדמות:
כמו כן, בגרסת הפרו פרימיום (הגרסה הבכירה) ה-ID.4 מצוידת במערכת Travel Assist – המקנה לרכב יכולות סמי-אוטונומיות כולל שליטה על ההגה ויכולת התערבות בהאצה ובבלימה.
הרכב נמכר בשלוש רמות גימור. כל רמות הגימור כוללות מערכת מולטימדיה עם מסך מגע צבעוני 10", לוח מחוונים דיגיטלי, שליטה קולית וממשק ל-Apple Car Play ו-Android Auto, מערכת שמע בת 7 רמקולים, מערכת בקרת אקלים מפוצלת לשני איזורים, כניסה ונסיעה ללא מפתח, תאורת אווירה פנימית במגוון צבעים וטעינה אלחוטית לטלפון הנייד עבור מכשירים תומכים.
אחריות של 8 שנים או 160 אלף קילומטרים לסוללה, ושלוש שנים לרכב.
גרסאות ה-ID.4 השונות מוצעות במגוון שילובי צבעים וכוללות מספר מאפיינים עיצוביים שונים – חלק מהגרסאות (כמו גרסת ה-1st) מגיעה בשילוב של צבעים ועם חישוקים מעוצבים, בעוד שהגרסאות הזולות יותר, מגיעות בסכמת צביעה יחידה עם עיצוב חישוקים שונה. יש פס תאורת לד מאחורה (משהו שראינו גם ברכבים חשמליים נוספים) והאיתותים הקדמיים מובנים לחלוטין בתוך הפנס – פיצ'ר מגניב וייחודי. בכלל, הפולקסווגן ID.4 מזכיר לנו מאד את ה-5008 של פיג'ו.
חלל הנוסעים של ה-ID.4 החשמלי מוצע במגוון שילובי צבעים – שמשתנים לפי רמת הגימור. יש תאורת אווירה שצבעיה ניתנים לבחירה ועוד. בגרסת ה-1St – הגה וידיות לבנות.
ככל רכב פנאי, ועל אחת כמה וכמה שמדובר ברכב משפחתי חשמלי, ה-ID.4 מציע מגוון פיצ'רים שאמורים להפוך את הנסיעה בו לנוחה ופרקטית. יש מגוון שטחי אחסון: מחזיק לכוסות (נשלף ויכול להפוך לתא גדול יותר) בקונסולה המרכזית, תאי אחסון בדלתות, מסעד נשלף עם מקום לכוסות / להשעין יד בשורת המושבים האחורית, שקעי USB ויציאות למיזוג אוויר לנוסעים מאחורה ואפילו כיס ייעודי לסמארטפון בגב המושבים הקדמיים – פטנט גאוני!
פלטפורמת ה-MEB השטוחה, אפשרה לפולקסווגן לייצר רכב משפחתי חשמלי מרווח יותר ממקביליו בעלי מנועי הבעירה הפנימית ושלל המערכות המכניות. כך יכולים היושבים מאחורה ליהנות ממרווח רגליים של 95 ס"מ.
יש גם גג זכוכית פנורמי ארוך אך ללא אופציה לפתיחה – יש וילון שנפתח בכפתור סלייד ייעודי. בגרסאות שהוצגו עד עתה, תא המטען לא נפתח בצורה חשמלית, וכך גם המושבים וההגה – שמתכווננים בצורה ידנית. בהמשך אנחנו מאמינים שנזכה לראות גם גרסאות מאובזרות יותר שיתנו מענה לכל הפיצ'רים הידניים.
543 ליטר נפחו – קטן יותר מהטיגואן המקביל בעל מנוע הבעירה הפנימית שמציע נפח של 615 ליטר. הבגאז' כולל תאורה, שקעי 12V, רצועות הידוק, 'תא סקי' ועוד.
מתחריו של ה-ID.4 הם קודם כל קרוסאוברים / רכבי פנאי חשמליים שכבר נמכרים כיום, אלו שהוצגו ועוד לא נמכרים ואלו שיגיעו בהמשך. הבולטים שביניהם הם כמובן הטסלה מודל Y, פיג׳ו e2008, סקודה אניאק, ה-DS3 E-TENSE, האיוניק 5 וה-EV6 של קיה, שמתבססים על פלטפורמת ה-E-GMP החשמלית של קונצרן הרכב הדרום קוריאני, מוסטנג מאך E ועוד.
קליק אחד למעלה במחיר נמצאות אי-טרון Q4 של אאודי ו-UX300e של לקסוס שמשווקת כאן, ל-EQA250 של מרצדס, ה-iX3 של ב.מ.וו, וולוו XC40 Recharge וכמובן פולסטאר 2.
ויש כמובן גם כמה מתמודדות סיניות, שמציעות גישה שבין קרוסאובר לג'יפון, ובהחלט עשויות ליצור תחרות לאניאק – כמו ה-AION LX של GAC, ה-U5 של AIWAYS, ה-ES8 של NIO ועוד.