האנרגיה הסולארית צומחת- ומייצרת כסף ליזמים

בזמן שהכלכלה העולמית מתקשה להתייצב והאבטלה ברחבי העולם עדיין גבוהה, סקטור האנרגיות הירוקות ובפרט זו הסולארית הולך ומתחזק. מה מקומן של חברות ישראליות בסקטור שידיח את הפחם תוך חמש שנים?

ההתקנות העולמיות של מתקנים להפקת אנרגיה ממקומות מתחדשים הגיעו לשיא השנה, כך לפי הסוכנות העולמית לאנרגיה. הישג זה בולט בעיקר כשמנגד ניצבת היחלשות חברות הדלקים המאובנים, במיוחד בשל משבר הקורונה.

דו״ח הסוכנות שפורסם בתחילת החודש מצביע על כך שכמעט תשעים אחוזים מהגדלת ייצור האנרגיה בעולם השנה הגיע ממקורות מתחדשים, כשרק עשרה אחוזים מהשינוי ביחס לשנה שעברה מיוחס לפחם ולגז. משמע, על כל תוספת של מגה-וואט באמצעות דלקים מאובנים התווספו תשעה מגה-וואט ממקורות מתחדשים במהלך 2020.

על פי הסוכנות, המשך המגמה הנוכחית תציב את סקטור האנרגיות המתחדשות כמקור המרכזי חשמל כבר בשנת 2025 תוך הדחת הפחם, שעמד בראש הטבלה במשך חמישים השנים האחרונות. 

הצורך בצמצום פליטות גזי החממה הוא כבר מזמן (כמעט) קונצנזוס והפך את האנרגיות המתחדשות לתחום אטרקטיבי למשקיעים – ובהתאם כבר בולטות המניות של חברות האנרגיה הירוקה בבורסות, שכבר משיקות מדדים נטולי חברות אנרגיה מזהמות יותר בזכות הביצועים הפיננסיים ופחות מדאגה לעתיד הפלנטה.

החשמל הסולארי בישראל זול- ובקרוב תוקם תחנה סולארית ענקית נוספת

פאנלים סולארים בתחנת כוח סולארית בנגב
פאנלים סולאריים בנגב (צילום: ChameleonsEye / Shutterstock.com)

גם בישראל הפכו חברות האנרגיה המתחדשת לנושא מדובר יותר ויותר, כשהיום כבר מאה וחמישים חברות פועלות בתחום בארץ – שתיים מהן הונפקו לאחרונה בשוק ההון. 

ישראל אינה המובילה העולמית באימוץ אנרגיות מתחדשות ואף דו״ח מבקר המדינה האחרון הדגיש את כישלון המדינה בהגשמת היעדים שהוצבו ב-2009, אך הצלחת חברות אנרגיה מקומיות בשוק העולמי הופך אותן לאטרקטיביות יותר גם כאן. 

השבוע פרסמו משרדי האוצר והאנרגיה מסמכי מכרז להקמת תחנת הכח הסולארית הגדולה בישראל. התחנה, שתוקם ליד דימונה, תשלב גם טכנולוגיות אגירה כך שניתן יהיה להשתמש באנרגית השמש גם לאחר רדת החשיכה. 

מחיר החשמל מאנרגיות מתחדשות, שבתחילת הדרך הזדקק לסבסוד מהממשלה, גם זכה לראות צניחה בלתי נתפשת והיום כבר נמוך יותר ממחיר החשמל המגיע מתחנות המבוססות על גז טבעי.  אלה הביאו לאחרונה לקבלת החלטת ממשלה לייצר כ-30% מהחשמל בישראל ממקורות מתחדשים עד שנת 2030.

כרם סולארי בניקוי יבש

בזמן שבהווה נדמה שישראל נמצאת הרחק מאחור באימוץ אנרגיה סולארית, העתיד מלא באפשרויות. אחרי שמוקדם יותר השנה אושר להתקין לוחות פוטו-וולטאים על גגות גם ללא היתר בניה, חברות שונות מוצאות גם את הפוטנציאל שבשטחים הפתוחים והחקלאיים המועטים שזמינים במדינה.

שתיים מהחברות הבולטות בתחום זה בישראל הן אנלייט ואנרג׳יקס, שכבר הונפקו בבורסה ונסחרות לפי שווי של 5.2 מיליארד ו-6.8 מיליארד שקל, בהתאמה – ושתיהן הפכו תוך עשור מחברות ׳נישה׳ לאימפריות מקומיות.

עוד חברה בולטת לטובה בתחום היא דוראל אנרגיה, שבמקביל לפרויקטים להקמת שדות סולאריים בשיתוף קיבוצים שונים, הציגה לאחרונה יכולת להקים מערכות סולאריות מעל מטעים וכרמים כדרך לעירוב שימושים בשטחים חקלאיים. נדמה שמדובר במנוע צמיחה משמעותי שגם מתאים לצרכים ולקשיים המקומיים – מציאת שטחים פתוחים גדולים מספיק להקמה של חוות בעלות הספק גדול תוך שימור החקלאות.

ולא רק הפקת אנרגיה על הפרק. חברת אקופיה מצפון הארץ מייצרת רובוטים שמנקים בניקוי יבש פאנלים סולאריים ותנסה להגיע בקרוב להנפקה בבורסת ת״א לפי שווי של 500 מיליון דולר. החברה, בדומה לישראליות האחרות, מצאה את עצמה פועלת בעיקר בשווקי חו״ל הבשלים יותר לפיתוח מאסיבי של תשתיות אנרגיה מתחדשת.

ח״י מגה-וואט

פאנלים סולארים כחולים על נוף מדברי בנגב ליד מצפה רמון
פאנלים סולאריים בנגב

״בשנת 2025, מקורות מתחדשים יהיו המקורות העיקריים לחשמל בעולם, תוך סיום שלטונו של הפחם״ אמר פאתיח בירול, מנכ״ל הסוכנות העולמית לאנרגיה. ״עד אז מקורות מתחדשים יספקו שליש מהאנרגיה בעולם״.

יכולות הפקת האנרגיה הסולארית בעולם גדלה פי שמונה-עשר במהלך העשור האחרון והפקת האנרגיה מרוח גדלה פי ארבעה באותו זמן. אנרגיה סולארית הפכה בשנה האחרונה לדרך הזולה ביותר בתולדות האנושית להפקת אנרגיה – מה שעשוי לאותת לישראל בנוגע לזהות המשאב החשוב האמיתי שהתברכה בו.

בנוסף למעבר לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, לאחרונה הציג משרד האנרגיה את תכניתו להתייעלות אנרגטית לעשור הקרוב, תהליך שהולך יד ביד עם הפחתת פליטות גזי החממה והתמודדות יעילה יותר עם משבר האקלים. במידה ותכנית המשרד תצא לפועל במלואה, תוך עשור יכול החיסכון של משק האנרגיה הישראלי לעמוד על יותר מ-1.5 טרה-וואט שעה בשנת 2030.

התייעלות אנרגטית היא חיונית למעבר מהיר של המשק להתבססות על אנרגיה מתחדשת. הנתונים הגאוגרפיים של ישראל מציבים אותה כיעד אידיאלי לאנרגיה סולארית בשפע ופעילות ממשלתית רב משרדית מתבקשת על מנת לנצל נכון את כוחה של השמש.

בין אם מדובר בבנייה בתקן ירוק מחמיר יותר, חיפוי שכונות שלמות בלוחות סולאריים או בניה של שדות סולאריים במקומות עליהם לא חשבנו – ניכר שגם במשרד האנרגיה מבינים שניצול נכון של השמש יכול להוות הבסיס ממנו נתאושש מהמשבר הכלכלי והסביבתי בו אנו נמצאים.

גילוי נאות: הכותב עובד עבור אקופיה

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button