אם איב מסרט הדיסני הנודע "וול אי", ו-C-3PO ממלחמת הכוכבים היו עושים ילד, כנראה כך הוא היה נראה. הרובוט החדש של טסלה, "אופטימוס", החולק שם עם רובוטריק מפורסם, הוא הבייבי החדש של חברת הרכב החשמלי. אב הטיפוס של הדור הראשון שלו נחשף לראשונה אי שם בשנת 2022, והתיימר לעשות כל דבר שאנחנו כבני אדם לא רוצים לעשות. הדור השני כבר הושק בדצמבר 2023. לאחרונה אילון מאסק הודיע כי בשנת 2025 טסלה תייצר את הרובוט בתדירות נמוכה ולמטרות פנימיות בלבד, אבל לקראת שנת 2026, תתרחב פעילות הייצור לכמויות גדולות יותר, עבור חברות שונות, ובעתיד לשימוש ביתי.
נראה שהרובוט דמוי האדם מושך תשומת לב רבה כפרוייקט החדש של טסלה, בתור רובוט שאמור לדעת לעשות כל מה שאדם ממוצע מסוגל. גובהו של הדור החדש הוא 1.73 מטרים, והוא שוקל 57 קילוגרמים. בסך הכל מדובר בברנש חטוב שיכול להרים עד כ- 20 ק"ג, ללכת קדימה, לכרוע לסקוואט ולעמוד על רגל אחת. מלבד היכולת לשחק ב"עודד אמר", אופטימוס מסוגל גם לכווץ את האצבעות ולהרים חפצים, למיין אותם לפי צבעים, ולהחזיק אותם ביד אחת בלבד. עם יכולות אלה הוא מתיימר להחליף אותנו במשימות יומיומיות משעממות וחסרות תכלית. מלהעביר חפצים ממקום למקום במפעלים, לסחוב את הקניות מהרכב, או למיין את אוסף האבנים של הילד באופן היפותטי.
מלבד היכולות הפיזיות, אופטימוס מציג יכולות למידה מרשימות, כאשר הוא פועל על אותה מערכת הפעלה כמו מערכות הנהיגה האוטונומית של דגמי הרכבים של טסלה (FSD). הוא מסוגל להעתיק פעולות ממפעיליו באמצעות הפעלה מרחוק, ואז לשמור אותן בזיכרון לביצוע עתידי. אופטימוס נועד כדי לעבוד עם בני אדם ולהבין את כוונותיהם גם באמצעות פקודות עמומות ביותר, ואף להבחין בין קולות שונים.
מאסק עצמו השווה את אופטימוס לרובוט R2D2 ממלחמת הכוכבים, ואמר שהוא מאמין כי רבים עשויים לראות בו חבר. כל אלה מציבים הזדמנות חדשה בפני עולם הרובוטים דמויי האדם, הנקראים הומנואידים, והיא היכולת לפתור את משבר הבדידות והתקשורת הבית אישית המאפיין את העולם הטכנולוגי. טסלה אמנם לא מכוונת למקום הזה כלל, וטוענת שהצורה החיצונית היא בחירה עיצובית בלבד, אבל זו עשויה להוות התפתחות לכיוון מעניין.
אופטימוס צפוי להתמודד מול שוק רווי של רובוטים ומכונות שמתוכנתים לעשות דברים שאפילו לא חשבנו שאנחנו צריכים, אבל אין ספק שהחותמת של טסלה המוטבעת עליו תעזור בהפצתו, לכשימכר לשוק הביתי. ככוחם של מותגים, נראה שהוא מושך סיקור לא מועט ביחס למתחרים, שלעיתים עשויים להיות מרשימים יותר.
המחיר הצפוי לאופטימוס מפתיע לטובה – ההערכות עומדות על סכום של בין 25-30 אלף דולרים, מה שהופך אותו לנגיש ביותר עבור המפעלים או משקי בית שזקוקים לו, אך גם לצעצוע יקר למדי שיכולותיו טרם הוכחו. מקור ההערכות הוא ציטוט של מאסק שאמר כי למרות מורכבותו האדירה, מחירו צפוי להיות כמחצית ממחיר של רכב. כאשר אומת עם ההערכה, מאסק הודה שעם הזמן המחיר אף יפחת מסכום זה.
המבחן האמיתי הוא כמובן להבין האם אופטימוס יעיל יותר ממספר מכונות שמבצעות כל אחת את משימתה ביעילות במפעלים השונים, ובעתיד אולי גם במשקי הבית השונים. האם העבד הטכנולוגי החדש יספק פתרון לבעיות העולם החדש, הכוללות התמודדות עם שאריות המטלות שנותרו לנו, ואף עם בעיות הבדידות שיצרה עבורינו המציאות בעשורים האחרונים?
נותר רק להמתין ולראות אם טסלה תוכיח את עצמה, או שמדובר בהבטחות שווא.
יש אפשרות להזמנה מוקדמת?
מגניב פועלי בניין אני מחכה לזה כבר
מחכה כבר שיצא לשוק