
המרוץ להשגת טווחי נסיעה גדולים יותר, זמני טעינה קצרים יותר וטכנולוגיות מרשימות יותר הוא מבורך, אבל האם יצרני הרכב משקיעים מספיק בפיתוח של דגמים חשמליים זולים שפוטנציאל המכירות שלהם בכמויות גדולות הוא גדול יותר?
במדור "חשמליים וזולים" החדש נכיר לכם את הרכבים החשמליים הזולים בעולם – ואנחנו לאו דווקא מדברים על רכבים סיניים ממותגי "NO NAME" שסביר להניח שלא יגיעו לכאן (אם כי לעולם אין לדעת), ואנחנו גם לא מתחייבים שלא נביא מידי פעם בפעם דוגמאות כאלו, אבל כן נרצה להתמקד ברכבים חשמליים זולים ממותגים שמוכרים יותר לאוזן הישראלית, שדווקא יש סיכוי שנראה אותם מגיעים לכאן, כמו למשל הספרינג של דאצ'יה.
דאצ'יה ספרינג אלקטריק
הספרינג אלקטריק נחשפה לראשונה בשנת 2020, רכב חשמלי קומפקטי שהתבסס על ה-City K-ZE החשמלי של רנו, שיוצר גם בגרסה עם מנוע בעירה פנימית.
הספרינג של 2020 שווקה בשלוש גרסאות, עם מנוע חשמלי יחיד המפיק הספק של כ-44 כ"ס ומומנט של 12.7 קג"מ, סוללת ליתיום-יון בקיבולת של 26.8 קוט"ש שמייצרת טווח נסיעה משולב של 225 ק"מ, טעינה ל-80% סוללה בתוך פחות משעה ותא נוסעים פשוט ביחס לכאלו שראינו ברכבים חשמליים אחרים.
והכי חשוב – הדאצ'יה ספרינג אלקטריק של 2020 נשאה תג מחיר נמוך במיוחד – מ-16,990 יורו לרמת הגימור הבסיסית ועד ל-18,500 יורו לרמת הגימור היקרה ביותר.
דאצ'יה ספרינג אלקטריק 2024

לרגל שנת 2024 מקבלת החשמלית הקומפקטית של המותג הרומני דאצ'יה (הספרינג החשמלית מיוצרת בסין) עדכונים מקיפים מבחוץ ומבפנים. הספרינג החשמלית מקבלת את שפת העיצוב החדשה מדגמי דאצ'יה הגדולים יותר כמו הדאסטר, ואין ספק שהעיצוב המודרני מעניק לדגם החדש מראה טוב הרבה יותר מהמקור. מקדימה, מאחורה ובצדדים, מדובר ברכב שנראה אחרת לחלוטין – בקטע טוב כמובן.
מבפנים – תא נוסעים של הדאצ'יה ספרינג החשמלית עבר עדכון מקיף עם דגש על תא הנהג, כשאין אלמנט אחד בדגם הנכנס שנראה זהה לזה שבדגם היוצא, ובעיקר מסך התצוגה המרכזי, בגודל של 10 אינטש.

כמו בדגם היוצא, גם הספרינג החדשה מגיעה עם סוללה בנפח של 25 קוט"ש בצמד גרסאות ה-45 וה-65 אקסטרים. מספרים אלו מתייחסים להספק – המנוע החשמלי של גרסת ה-45 מציע הספק של 45 כ"ס וגרסת ה-65 אקסטרים מצוידת במנוע חשמלי המפיק הספק של 65 כ"ס. בגרסת ה-45 של הדאצ'יה ספרינג החשמלית החדשה, עומד המומנט על 12.7 קג"מ והיא תאיץ ממצב עמידה למהירות נסיעה של 100 קמ"ש בתוך כ-19 שניות. לגרסת ה-65 יש מומנט של 11.5 קג"מ והתאוצה משתפת קצת, ממצב עמידה למהירות נסיעה של 100 קמ"ש בתוך כ-14 שניות.
הפלטפורמה נשארה זהה – אותה CMF-A בשני הדגמים היוצא והנכנס וטווח הנסיעה שנשאר זהה לדגם היוצא בדגם החדש – 230 ק"מ לגרסת ה-45 ו-220 ק"מ לגרסת ה-65.

מה שעוד לא משתנה הוא בסיס הגלגלים שנשאר זהה, 2423 מ"מ בדגם היוצא ובדגם הנכנס. הדאצ'יה ספרינג החדשה קצרה יותר מקודמתה ב-34 מ"מ (3,734 מ"מ בדגם היוצא לעומת 3,700 מ"מ בדגם הנכנס), יש לה תא מטען גדול יותר ב-8 ליטרים (300 ליטרים בדגם היוצא לעומת 308 ליטרים בדגם הנכנס) ויש לה תא מטען קדמי בנפח של 35 ליטרים, שלא היה קיים בדגם היוצא.

למרות כל התוספות והשינויים, שהם בהחלט לא מעטים, השכילו בדאצ'יה לשמור על תג המחיר של הדגם הנכנס קרוב ככל האפשר לזה של הדגם היוצא, כשההבדל עומד על מאות בודדות ולא על אלפים ועל כך מגיע להם שאפו.
שווה את המחיר?
מי שירכוש את הדאצ'יה ספרינג החדש מתפשר כמעט בכל פרמטר שחשוב ברכב חשמלי – טווח הנסיעה הקצר, זמן הטעינה האיטי וזה בסדר – כל עוד מייעדים אותה מראש לשימוש שהולך יד ביד עם הנתונים שהיא מציעה, קרי שימוש עירוני.
מה שקצת פחות בסדר זה הבטיחות – דאצ'יה ספרינג החשמלית מקבלת דירוג בטיחות של כוכב אחד בלבד במבחני הריסוק של Euro NCAP.
הדאצ'יה ספרינג הוא רכב עירוני חשמלי זול, זול מאד, במיוחד בגרסת ה-45, שמחירה 18,000 פאונד בלבד ונכון לכתיבת שורות אלו, זהו הרכב החשמלי הזול ביותר בבריטניה.
גרסת ה-65 גם היא זולה, אבל לא זולה מספיק – בתוספת של 1000 פאונד בלבד אפשר לרכוש את ה-e-C3 של סיטרואן, שמגיעה עם מנוע חשמלי בהספק של 113 כ"ס, סוללה בנפח של 44 קוט"ש, טווח נסיעה של 300 ק"מ על פי התקן, טעינה מהירה ותא נוסעים מרווח יותר, הודות לבסיס גלגלים של 2,540 מ"מ.
הסיטרואן חזקה יותר, עם טווח נסיעה גדול יותר, טעינה מהירה יותר ותא נוסעים מרווח יותר, ככה שאין באמת הצדקה להעדיף את הדאצ'יה ספרינג 65 אקסטרים על פניה. במידה והיינו צריכים לבחור בין השתיים, אין ספק שהיינו נוסעים הביתה עם הצרפתייה ולא עם הרומנייה.