
חוקרים במעבדת אוק רידג' הלאומית בארצות הברית (ORNL) הצליחו לבצע טעינה אלחוטית סופר-מהירה עם פורשה טייקן. הפיתוח והניסוי החדש נעשו בשיתוף עם קבוצת פולקסווגן בארצות הברית. מעבדת אוק רידג' הלאומית היא המעבדה הגדולה ביותר בארה"ב למחקר מדעי ואנרגיה, שמבצעת מחקרים במדעי החומרים, מדעי הגרעין, אנרגיה, מחשוב ומדעי הסביבה.
הספק הטעינה אליו הצליחו להגיע בניסוי עומד כל 270 קילוואט, הספק טעינה המאפשר להגדיל את טווח הרכב ב-100 ק״מ בכמה דקות בודדות של טעינה. ״ההישג הזה מקרב אותנו צעד אחד נוסף למציאות שבה רכב חשמלי יכול להיכנס לתחנת טעינה ולהיטען בזמן שלוקח להיכנס לחנות ולקנות חטיף," אמר בוראק אוזפינצ'י מ-ORNL, עמית בכיר וחוקר מוביל בתחום הרכב. ״הנהג לא צריך לעשות כלום מלבד לחנות. אנחנו אפילו חוקרים דרכים שבהן הטכנולוגיה הזו תוכל לשמש לטעינת רכב בתנועה על הכביש.״
טעינה סופר מהירה
חלק מהחברות שחוקרות ומפתחות מערכות טעינה אלחוטיות מספקות קצבי טעינה איטיים יחסית, שיכולים לשמש במקרים של טעינה ארוכה. חברות כמו אלקטריאון הישראלית, שהצליחה להדגים טעינה בקצב של 100 קילוואט (תוך כדי נסיעה על הכביש), הצליחה לבצע זאת עם משאית חשמלית, אך ייתכן כי מערכת הטעינה שהותקנה על המשאית לא מתאימה לרכבים פרטיים.
לפי ORNL, התקנת מערכות טעינה אלחוטיות קונבנציונליות על רכבים פרטיים הוא תהליך מורכב ובעייתי, מכיוון שמדובר ברכיבים גדולים וכבדים שלא מתאימים להתקנה על רכבים קטנים. הטכנולוגיה החדשה שפותחה במעבדה מאפשרת צפיפות הספק גבוהה באמצעות רכיב טעינה קטן (סלילים קטנים). מערכת הטעינה החדשה שולבה בתחתית הרכב, בצורה שלא נראת לעין.
״הסליל הקולט שתוכנן לרכב המחקר פורשה טייקן יכול להשיג צפיפות הספק הגבוהה פי 8 עד 10 בהשוואה למערכות קיימות,״ מסביר עומר אונאר מ-ORNL, ראש המחלקה והחוקר הראשי , "לפי משקל לקילוואט, זו גם המערכת הטעינה הקלה ביותר בעולם.״
הפיתוח החדש כולל גם מערכות הגנה שמונעות חריגה מגבולות מתח וזרם, התחממות יתר וקצר חשמלי. מערכות אלו יכולות להפעיל נהלי כיבוי במקרה של הפרעות בכוח או תנאים בלתי צפויים אחרים שיפריעו להעברת כוח בטוחה.
הזווית שלנו
טעינה אלחוטית וסופר מהירה היא פתרון מעולה, לפחות על הנייר, מכיוון שהיא לא פוגעת בנוף ולא דורשת כבלים ועמודים המותקנים ברחוב. ב-270 קילוואט, כפי שצויין על ידי ORNL, אפשר להכנס לחנות או בית קפה בזמן הטעינה, לשתות קפה ולצאת עם סוללה טעונה.
מכיוון שמדובר עוד בפיתוח, שאלת המחיר עדיין נותרת פתוחה. כדי לאפשר טעינה אלחוטית יש צורך מצד אחד להתקין את רכיב הטעינה המדובר על רכבים חשמליים (במהלך הייצור או לאחר מכן) ולהקים עמדות טעינה אלחוטיות. וכדי שפתרון טעינה כזה יהיה מוצלח ונפוץ, המחיר של רכיב הטעינה בעיקר, וגם של תשתית הטעינה צריכים להיות תחרותיים.
לפי אונאר, ORNL ופולקסווגן מתכננים להמשיך לעבוד יחד בטווח הקרוב כדי לשפר את אב הטיפוס של המטען החדש על ידי הפחתת עלויות הייצור והתאמתו לייצור סדרתי.
טעינה אל חוטית מחייבת שימוש בגלים אלקטרומגנטיים. אם אחוז בודד מההספק של ה- 270kW בורח (וסביר להניח שהרבה יותר קרינה בורחת) זה 2.7kW שזה בערך פי 5 מהקרינה של מיקרוגל. השם יעזור למי שיהיה ליד טעינה כזו…
יש לי כיריים אינדוקציה ווואללה לא הייתי חוזר אחורה לגז.
אי אפשר להטעין כל הזמן עם טעינה מהירה
זה בלתי אפשרי
אבל אפשר להטעין מידיי פעם אבל לא כל יום
את זה לא מספרים ללקוחות
אין תאים כרגע שיכולים לעשות את זה