7 שנים אחרי שבארץ נהדרת הוציאו את השיר "רכב חברה", הגיע הזמן להבין מה זה אומר באמת. ליסינג תפעולי הוא רק אחד מסוגי הליסינג השונים, המהווים אפשרות נוחה עבור מי שרוצה לרכוש רכב. השוק הפרטי, שמלא ברכבים חשמליים, הוביל למגמת עלייה באפשרויות הרכבים החשמליים גם בעסקאות הליסינג. אילו סוגי ליסינג קיימות, מה יש לחברות הליסינג להציע למי שמחפש רכב חשמלי, ומה כדאי לדעת לפני שסוגרים עסקת ליסינג רכב חשמלי?
סוגי ליסינג בישראל
ליסינג תפעולי – חברת הליסינג מספקת רכב לתקופה של 3 שנים, ובה חברת הליסינג מציעה כיסוי מקיף הכולל את הביטוח, אגרות רישוי וטיפולים שונים – כל אלה מגולמים במחיר העסקה. בסוף תקופת העסקה, חברת הליסינג תאפשר לרכוש את הרכב. עסקאות ליסינג תפעולי נפוצות בעיקר בחברות ועסקים או אצל ציי רכב המעוניינים לספק רכבים לעובדים, ומקבלים חבילה שנותנת מענה מקיף לכל צרכי הנהגים.
ליסינג פרטי – כפי שמרמז השם, מדובר בעסקאות ליסינג המיועדות בעיקר לאנשים פרטיים. עסקאות הליסינג הפרטי הלקוח בוחר את היקף המעטפת הניתנת מהחברה, באמצעות בחירה בין חבילות כיסוי בסיסיות או חבילות המספקות שירותים נוספים. לרוב הליסינג מספק ביטוחי חובה וכיסוי נזקים, אך מומלץ לבדוק מה כוללת העסקה.
בליסינג פרטי הרכב אינו רשום על שם הלקוח, ובדומה לליסינג תפעולי לאחר סיום התקופה, הלקוח יכול לבחור לסיים את העסקה ולהחזיר את הרכב, או לחלופין לקנות את הרכב מחברת הליסינג. עסקאות ליסינג פרטי מוגבלת בטווח נסיעה, כך שמומלץ להעריך ולחשב את הנסועה השנתית הצפויה, בייחוד כשמדובר על רכב חשמלי, כפי שנרחיב בהמשך.
ליסינג מימוני – הליסינג המימוני מתפקד פחות או יותר כמו הלוואה בנקאית, המהווה עסקת מימון מוגדרת מראש. הלקוח משלם מקדמה, וכן תשלומים חודשיים על בעלות הרכב לתקופה שיכולה לנוע גם עד חמש שנים או יותר, אשר במקרים מסוימים נרשם על שמו.
בעסקת ליסינג מימוני לרוב לא תהיה הגבלת קילומטרים, והתחזוקה השוטפת של הרכב, כמו גם ההוצאות השונות, יתבצעו במלואן על ידי הלקוח. בנוסף בעסקאות אלו הלקוח סופג את ירידת ערך הרכב לאורך השנים.
איזה סוג ליסינג עדיף עבור רכב חשמלי?
חברות הליסינג לא נותרו מאחור, ומאפשרות לבחור ברכב חשמלי עבור כל סוגי הליסינג. למעשה, הבחירה בין ליסינג תפעולי, פרטי או מימוני תלויה בעיקר בתנאי העסקה. מרבית עסקאות הליסינג מגבילות את כמות הקילומטרים המקסימלית, המורשית במסגרת תקופת ההשכרה.
ככל שטווח הקולומטרים נמוך יותר, העסקה תהיה משתלמת פחות עבור הבוחרים ברכב חשמלי, שכן יתרון החיסכון בדלק ברכבים החשמליים, עולה ככל שניצול הרכב לנסיעה גבוה יותר. עסקאות ליסינג חשמלי המציעות מעל 25,000 קילומטרים לכל התקופה, עשויות להיות משתלמות מספיק, אך קיימת עדיפות לעסקאות ללא הגבלת קילומטרים, כפי שניתן למצוא בליסינג מימוני.
מה צריך לבדוק לפני שבוחרים ליסינג חשמלי?
כמו בקנייה של רכב חשמלי, גם בליסינג כדאי לבדוק גורמים הנוגעים בעיקר לנושא הטעינה. כדי להבטיח חוויה חיובית ככל הניתן, מומלץ לוודא מספר גורמים:
- ראשית, כדאי לוודא היתכנות להתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית או במקום העבודה, שכן ללא אפשרות זו ההתניידות עם הרכב תהיה מורכבת יותר. במידה וניתן להתקין עמדה טעינה ביתית, מומלץ לברר על הטבות ברכישת עמדה זו במסגרת הליסינג. טעינה ציבורית בלבד עלולה להיות פחות נוחה, ופחות משתלמת לטווח ארוך מבחינה כלכלית.
- בהמשך לכך, פעמים רבות יש צורך בטעינה ציבורית כאשר מדובר בנסיעות ארוכות או שהות מחוץ לבית. עבור מקרים אלה רצוי לברר אם כלול בעסקה גם כבל לטעינה ציבורית (הקרוי גם כבל טעינה Type2). מרבית העמדות הציבוריות שאינן מהירות אינן כוללות כבל טעינה, ולכן כבל זה נדרש לצורך השימוש בהן. ניתן למצוא מידע על פריסת עמדות הטעינה בעמוד מפת עמדות טעינה.
אילו חברות מציעות ליסינג לרכב חשמלי?
מרבית חברות הליסינג הגדולות בישראל מציעות אפשרות סינון ייחודית לרכב חשמלי בעת חיפוש סוג הרכב. לרוב מדובר בדגמים הפופולאריים בארץ, כמו BYD אטו 3, צ'רי FX חשמלי, ג׳ילי גיאומטרי C ועוד. חברות מסוימות גם יציעו עסקאות על רכבים יקרים יותר, כמו טסלה מודל 3 או דגמים נוספים שמחירם מעל 200 אלף שקלים.
משך העסקה הוא לרוב 36 חודשים, אך ישנן גם חברות המציעות ליסינג לפרקי זמן ארוכים או קצרים יותר, דבר המשפיע גם על המחיר החודשי של עסקת הליסינג.
מה המחירים של ליסינג חשמלי?
עבור ליסינג פרטי ל-BYD אטו 3, אחד מהרכבים הפופולאריים בישראל בשנים האחרונות, תשלמו בממוצע בין- 2,350 לכ- 3,200 שקלים לחודש עבור 36 חודשים. בתור מקדמה תדרשו לשלם בין- 7,900 ל-8,900 שקלים נוספים.
גם את ג'ילי גיאומטרי C ניתן למצוא בליסינג פרטי במחירים הנעים בין 2,000 ל- 3,250 שקלים בחודש, לאחר מקדמה שנעה גם היא בין 7,900, ל- 8,900 שקלים. צ'רי FX EV זמינה גם היא במרבית חברות הליסינג הפרטי, ועומדת על 2,100 ל- 3,150 שקלים לחודש בעסקאות יקרות יותר. גם עבור הצ'רי תדרשו לשלם מקדמה זהה.
בחברות שונות, תוכלו לשחק עם סכומי המקדמה והתשלום החודשי, כך שיתקזזו זה עם זה. עם זאת, חברות אלה מציעות לרוב מחירים יקרים יותר, עם מקדמה שעשוייה להיות גבוהה בהרבה ולהגיע לכמה עשרות אלפי שקלים.
חיסכון במעבר לליסינג של רכב חשמלי
היתרון הגדול של רכב חשמלי הוא בעליות האנרגיה הנמוכות – לרוב עלות החשמל תהיה כרבע מעלות הדלק. כך לדוגמה משק בית שמוציא כ-1,000 שקלים בחודש בעלויות הדלק, יוכל לחסוך כ-750 שקלים בחודש במעבר לרכב חשמלי (למידע נוסף על עלות טעינה של רכב חשמלי).
מומלץ להכניס למשוואה גם את עלויות האנרגיה, במקרים מסויימים רכב חשמלי עשוי להיות משתלם יותר לאחזקה גם עם עלות הליסינג שלו גבוהה יותר משל רכב בנזין מקביל. בנוסף במקרה שמחיר עסקת ליסינג לרכב חשמלי זהה לעסקת ליסינג לרכב בנזין, או אף נמוכה יותר – רכב חשמלי צפוי להיות כלכלי הרבה יותר.
ליסינג לחשמלי