עמדת טעינה לרכב חשמלי

אם אתם מתכננים לעבור לרכב חשמלי, סביר להניח שאתם מתכננים להתקין בביתכם (או בעסק שלכם) עמדת טעינה לרכב חשמלי - עמדה כזו מאפשרת להטעין את הרכב בנוחות ובעלות נמוכה, ולקום לרכב עם סוללה מלאה בכל בוקר. מה צריך לדעת לפני שמתקינים עמדה?

במדריך זה נבחן את סוגי עמדות הטעינה השונים לרכבים חשמליים, הבדלים בין עמדה רגילה לעמדה חכמה, וטיפים לבחירת העמדה המתאימה לצרכים שלכם. מדריך זה מתמקד בעמדות עצמן ולא בתהליך הטעינה של הרכב, לקבלת מידע נוסף על טעינה אתם מוזמנים לפנות למדריך המלאה לטעינה של רכב חשמלי.

עמדה טעינה ביתית

עמדת טעינה ביתית היא מכשיר המותקן בחניה הפרטית שלכם, והיא מספקת חשמל היכול לטעון את הרכב החשמלי שלכם במהלך הלילה. טעינה בעמדה כזו אורכת לרוב בין חמש לשמונה שעות (תלוי ברכב ובמצב הסוללה שלכם). ניתן להתקין עמדת טעינה ביתית בבית פרטי או בבניין משותף במידה ויש לכם חניה רשומה בטאבו.

לרוב נהגי הרכב החשמלי מותקנת עמדת טעינה ביתית בחניה הפרטית. מחירה של עמדת טעינה נע בין 2,000 ל-4,500 שקלים ללא התקנה, ומדובר לרוב בעמדה קומפקטית המצוידת בכבל טעינה מובנה.

אישה מחברת רכב חשמלי לעמדת טעינה ביתית של חברת ABB

מעבר לעלות העמדה, יש גם עלות של התקנה של עמדת טעינה. מחיר ההתקנה נובע ממיקום העמדה, אורך הכבל הנדרש למשוך מלוח החשמל ועד לחניה, עבודה על לוח החשמל ובעבודות נוספות הנדרשות לצורך ההתקנה, כמו התקנת תעלות, קדיחה בקיר, הרמת אבנים משתלבות וכו׳.

רוב חברות הטעינה בישראל מציעות חבילה של עמדת טעינה עם התקנה בסיסית, הכוללת לרוב את עמדת הטעינה עצמה, העבודות הנדרשות בלוח החשמל ומשיכת קו באורך של עד כמה עשרות מטרים. חלק מהחברות ישלחו סוקר כדי לראות את התוואי ולתת הצעת מחיר מדויקת לצורך התקנה.

לפני שאתם רצים לרכוש עמדת טעינה, בדקו עם היבואן או היצרן של הרכב האם העסקה של הרכב כוללת עמדת טעינה. בחלק מהמקרים עלות הרכב כוללת בתוכה עמדת טעינה ואף התקנה בסיסית.

האם אני יכול להתקין עמדת טעינה בבית משותף?

התשובה היא כן, ניתן להתקין עמדת טעינה בבית משותף במידה ויש חניה רשומה על שמכם בטאבו (או במידה והדירה שכורה, חניה על שם בעל הנכס). התקנה של עמדה כזו דורשת הסכמה של הוועד, וניתן לחבר את העמדה ללוח הציבורי של הבניין.

לחברות הטעינה בישראל יש ניסיון רב בהתקנה של עמדת טעינה בבניינים משותפים, ומומלץ להתייעץ איתן במידה ואתם מתכננים להתקין עמדה.

עמדה פשוטה מול עמדת טעינה חכמה

ישנם שני סוגים עיקריים של עמדות טעינה לרכב חשמלי – עמדת טעינה פשוטה ועמדת טעינה חכמה. לפני שנכנס להסברים על ההבדלים בינהם, חשוב לציין שכל עמדה יכולה לטעון כל רכב, ללא תלות באם מדובר בעמדה פשוטה או חכמה.

עמדה פשוטה, או עמדה ״לא חכמה״, עולה פחות, היא מאפשרת לטעון את הרכב – אך לא יותר מכך. עמדה חכמה מאפשרת לעשות עוד מספר דברים, כמו לדוגמה לאפשר זיהוי עם צ׳יפ או אפליקציה (כך שניתן יהיה להשתמש בעמדה רק כאשר מצמידים אליה צ׳יפ או מפעילים אותה דרך אפליקציה בנייד), לאסוף נתונים על הטעינה וכמות החשמל הנצרך, ולבצע ניהול עומסים עם עמדות אחרות – על זה במאמר אחר.

אם אתם גרים בבית פרטי, עמדה פשוטה לרוב תעשה את העבודה. גם בבניין משותף עמדה פשוטה תעשה את העבודה, אך במקרה של בניין משותף כדאי לשים לב לשני דברים:

  1. עמדה פשוטה לא כוללת אמצעי זיהוי, כך שכל רכב יכול להתחבר לעמדה ולצרוך ממנה חשמל. אם אתם מוטרדים מכך, עמדה חכמה תאפשר לכם להפעיל את הטעינה באמצעות צ׳יפ או אפליקציה.
  2. בבניינים משותפים ייתכן ויש מערכת מותקנת שמנהלת את עמדות הטעינה, לצורך כך ייתכן ותדרשו להתקין עמדת טעינה חכמה על ידי וועד הבית.

חשוב לציין כי כדי לקבל את מלוא הפוקנציונליות של עמדה חכמה, העמדה דורשת תקשורת זמינה (לרוב כרטיס SIM שיסופק על ידי חברת הטעינה), יחד עם עלות חודשית לניהול העמדה (שיכולה להגיע עד עשרות שקלים לחודש).

סוג חיבור

כל הרכבים 100% חשמליים (BEV) הנמכרים בארץ מגיעים עם חיבור שנקרא Type2. שימו לב שרכבים שיובאו באופן פרטי מצפון אמריקה מגיעים עם חיבור נפרד, כך שאם אתם מתכננים לייבא רכב או אפילו לקנות רכב יד שנייה ודאו עם איזה חיבור הוא מגיע.

יד מחזיקה כבל טעינה Type2 לקראת חיבור לרכב חשמלי
חיבור Type2 לרכב חשמלי

כשאתם קונים עמדה, שימו לב שאתם קונים עמדה התואמת לחיבור הרכב. מומלץ לקנות עמדת טעינה עם כבל מובנה – יש עמדות שמגיעות ללא כבל, במקרה כזה תאלצו להשתמש בכבל חיצוני, לחבר אותו לרכב ולעמדה כאשר אתם רוצים להטעין, ולאכסן אותו ברכב בכל פעם שאתם מסיימים טעינה.

צריכת חשמל של רכב חשמלי בזמן טעינה

צריכת החשמל בזמן טעינה תלויה ברכב שלכם. חלק גדול מהרכבים בישראל ידרשו אחת מהאופציות הבאות:

  • טעינה תלת פאזית בהספק של 11 קילוואט – 3×16 אמפר (הנפוץ ביותר)
  • טעינה חד פאזית בהספק של עד 7.4 קילוואט – 1×32 אמפר.

תוכלו לטעון את הרכב גם בהספק נמוך יותר. חלק גדול מהרכבים מאפשרים להגביל את זרם הטעינה המקסימלי, וחלק מהעמדות גם מאפשרות לעשות כך.

כדי לתכנן את תשתית החשמל הנדרשת לעמדת הטעינה מומלץ להתייעץ עם אחת מחברות הטעינה או עם חשמלאי מוסמך, שיכולו לסקור את לוח החשמל שלכם ולתכנן את התשתית הנדרשת בהתאם.

במידה ותשתית החשמל בבית שלכם לא מספקת, תוכלו לבצע הגדלת חיבור חשמל. תוכלו לקבל מידע נוסף על הגדלת חיבור חשמל באתר של חברת החשמל.

חלק גדול מעמדות הטעינה תומכות בהספקים של עד 22 קילוואט (או 3×32 אמפר). עם זאת, יש מעט מאוד רכבים שתומכים בטעינה במהירות גבוהה מ-11 קילוואט, וגם במקרה ורכשתם רכב כזו, תוכלו לטעון אותו גם ב-11 או 7.4 קילוואט.

אורך כבל הטעינה ומיקום העמדה

רוב עמדות הטעינה הביתיות מצוידות בכבל מובנה, שאורכו נע בין מספר מטרים בודדים ויכול להגיע עד ל-7 מטרים ויותר. לרוב האנשים כבל קצר יספיק, אך שימו לב ששקע הטעינה ממוקם בכל דגם חשמלי במיקום אחר, ברכבי טסלה לדוגמה השקע ממוקם בחלקו האחורי של הרכב בצד של הנהג, בחלק מהרכבים שקע הטעינה ממוקם בחלקו הקדמי של הרכב.

בבואכם להתקין עמדת טעינה, חשבו כיצד אתם מחנים את הרכב, היכן שקע הטעינה של הרכב ממוקם, ומה אורך כבל הטעינה של העמדה שאתם מתקינים. שימו לב שהעמדה תותקן במקום שיהיה נגיש לגישה ושיהיה נוח לחבר את הרכב לעמדה.

עלות התקנה של עמדת טעינה

עלות התקנה כוללת של עמדת טעינה ינוע לרוב באיזור ה-4,000 עד 6,000 שקלים להתקנה בסיסית – הכוללת התקנת עמדה על קיר או עמוד, משיכת קו חשמל באורך של עד עשרות מטרים והעבודה הנדרשת בלוח על ידי חשמלאי.

במידה ונדרש תוואי ארוך מאוד או לחלופין עבודה לא סטנדרטית (קדיחה בקיר, הרמת אבנים משתלבות, חפירה מתחת לאספלט וכדומה), עלות ההתקנה צפויה להיות גבוהה יותר. מהצד השני אם יש לכם תשתית חשמל מוכנה להתקנת עמדת טעינה, עלות ההתקנה צריכה להיות נמוכה.

בטיחות ותקנים

לפי הנחיות רשות החשמל, עמדות טעינה צריכות לעמוד בתקנים המוגדרים בהנחיות, ולקבל אישור על ידי בודק חשמל:

  1. הצהרת יבואן או הצהרת יצרן בדבר עמידת עמדת הטעינה או התקן הטעינה בתקנים בינלאומיים 61851-1 IEC או 61851-23 IEC.
  2. טופס בדיקה חתום על ידי חשמלאי בודק המאשר כי מערכת הטעינה הותקנה לפי תקנות החשמל והוראות ההנחיה ושהיא מאושרת לחיבור לרשת.

למידע נוסף על טעינה, אתם מוזמנים לבקר במדריכים הבאים:

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button