fbpx

בית המשפט פסק: האם אילון מאסק אשם בהונאת משקיעים?

אחרי שצייץ בטוויטר כי השיג את המימון להפוך את טסלה לחברה פרטית – מאסק נאלץ לעזוב את תפקידו כיו"ר טסלה ואף נתבע בבית משפט בארצות הברית. כעת חבר המושבעים החליט לדחות את טענות התביעה. סיכום של פרשת הציוץ בטוויטר, שמערבת קנס של 20 מיליון דולרים – ואת קרן ההון הריבונית של סעודיה.

אילון מאסק חי בעולם בלי חוקים. כבר שנים שהאיש (שהיה פעם) הכי עשיר בעולם עושה כל מה שהוא רוצה – מבלי להתחשב במוסכמות חברתיות, במנהגים העסקיים ואפילו בחוק. לבן שלו, למשל, הוא החליט לקרוא בשם "X AE A-XII Musk". בתור מנכ"ל חברת טסלה הוא שבר אינספור מוסכמות של תעשיית הרכב – והצליח למנף את הסגנון הצבעוני שלו כדי לבנות את יצרנית הרכב בעלת השווי הגדול ביותר בעולם.

אלא שלפעמים החגיגה נגמרת – והחוקים של העולם מכים בחזרה. ב-7 באוגוסט 2018, מאסק פרסם ציוץ דרמטי בטוויטר: "אני שוקל להפוך את טסלה לחברה פרטית ב-420 דולרים. המימון הובטח".

רוצים לקבל את כל העדכונים על טסלה ועל רכבים חשמליים בארץ ובעולם ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ EV Magazine בטלגרם

זאת לא הייתה הפעם הראשונה שבה מאסק השתמש בטוויטר (שהפכה מאז לעוד אחת מהחברות באימפריה שלו) כדי להעביר מסרים לבעלי המניות או למשקיעים. עם זאת, בציוץ המדובר הוא חשף שהוא שוקל לבצע מהלך דרמטי: לרכוש את כל מניות טסלה שנמצאות בידיים פרטיות – תמורת 420 דולרים למנייה. כך, חברת הרכב תפסיק להיסחר בבורסה – ותהפוך לחברה פרטית.

בארצות הברית חלות מגבלות חמורות מאוד על אופני התקשורת המותרים בין מנכ"ל חברה לבין בעלי המניות שלו. מאסק היה אז יו"ר ומנכ"ל טסלה – וכן בעל המניות הגדול בחברה. לפי החוק בארצות הברית, כל מידע מהותי שמאסק מעביר למשקיעים או לשאר בעלי המניות של החברה – חייב לעבור דרך מנגנוני פרסום מסודרים. למשל, דוחות רבעוניים או פגישת בעלי מניות.

הראשונים להגיב בזעם על הציוץ היו ה-SEC: רשות ניירות הערך האמריקאית. הסוכנות הממשלתית שמפקחת על שוק ההון בדקה את הציוץ וקבעה שמאסק הגזים והטעה את בעלי המניות כשטען שהמימון להפיכת טסלה לחברה פרטית "הובטח". כהרגלו, מאסק יצא בקמפיין נגדי והחל לתקוף את ה-SEC – בטענה שהסוכנות הממשלתית מנסה לחבל בכוונה בטסלה. לטענת מאסק, ה-SEC משרתת דווקא את האינטרסים של השורטיסטים שמחזיקים פוזיציות שורט על מניית טסלה.

אלא שאל מול עבירה כל כך ברורה על החוק – לאילון מאסק לא נותרה ברירה. הוא נאלץ לחתום על הסדר טיעון עם ה-SEC ולהתפטר מתפקידו כיו"ר החברה. טסלה עצמה נדרשה לשלם קנס של 20 מיליון דולרים. כדי להגן על החברה מהשגיאה שביצע, מאסק החליט לרכוש מטסלה מניות בשווי 20 מיליון דולרים – וכך לממן בעצמו את תשלום הקנס.

המימון – מקרן ההון הריבונית של סעודיה

ההסתבכות של מאסק סביב הציוץ ההוא בטוויטר לא הסתיימה שם. בהליך משפטי נפרד, שורת בעלי מניות בטסלה הגישו תביעה נגד מנכ"ל החברה – בטענה שהוא הונה אותם וגזל מהם מיליוני דולרים. הטיעון של המשקיעים היה שהם ביצעו החלטות עסקיות משמעותיות על בסיס הציוץ שפרסם מאסק – שהתברר כשגוי.

עורכי דינו של מאסק טענו שהוא אשמת בסך הכל ב-"בחירת מילים גרועה". עשרות עדים הופיעו מול בית המשפט, בהם מאסק עצמו – שטען כי החליט לצייץ בטוויטר אחרי שנפגש עם נציגי קרן ההון הריבונית של סעודיה. בפגישה עם הסעודים, סיפר מאסק, הם דנו באפשרות של הפיכת טסלה לחברה פרטית. הוא נטש את העסקה הפוטנציאלית תוך מספר שבועות – אך כאשר צייץ בטוויטר העסקה עדיין הייתה על הפרק.

ההליך המשפטי נמשך זמן מה – אך עתה הסתיים בזיכויו של מאסק בידי חבר מושבעים. מאסק עצמו נכח בבית המשפט בעת הקראת החלטת המושבעים, ומיד אחר כך החליט לברך על ההחלטה, איך לא – בציוץ בטוויטר.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button