לא מזמן הגעתי לחניון שהייתה בו עמדת טעינה מהירה אחת עם שני מחברים, ושתי חניות מסומנות בירוק לטעינת רכב חשמלי. לעמדה היה מחובר רכב אחד, וכשהתקרבתי לעמדה ראיתי שהמחבר השני של העמדה הוא מחבר CHAdeMO. למי שלא מכיר, מדובר במחבר שמתאים למספר קטן של רכבים שמגיעים מיפן (כמו ניסאן ליף או לקסוס).
החיבור השני, לא היה בשימוש, אך רוב הרכבים החשמליים בארץ, כמו גם שלי, לא יכולים להתחבר אליו. כמובן שלא יכלתי להטעין, והייתי צריך לחכות עד שהרכב שהיה מחובר לעמדה יתפנה, וזה למרות שהעמדה יכולה להטעין שני רכבים בו זמנית.
לפני מספר שנים היו מעט מאוד עמדות טעינה מהירות בישראל, אך בשלוש האחרונות רשת הטעינה עוברת התפתחות מואצת, ונכון להיום יש מעל 300 מיקומים בארץ עם עמדות טעינה מהירות פרוסות מאילת ועד קרית שמונה. למרות זאת, רשת עמדות הטעינה עדיין לא מתוכננת בצורה אפקטיבית, והמקרה האחרון שתיארתי שופך אור על חלק מהבעיה.
מה זה CHAdeMO?
כשהרכבים החשמליים החלו לתפוס תאוצה לפני יותר מעשור, עולם הטעינה היה עוד בחיתוליו, וכמו שקורה בעולם הסמארטפונים, גם לרכבים חשמליים התפתחו מספר סטנדרטים של טעינה, כל אחד עם שקע טעינה שונה. התוצאה לכך הייתה שלרכבים שונים היו שקעי טעינה שונים, ולכן חברות הקימות עמדות טעינה עם מספר שקעים שונים.
המצב הזה יצר חוסר סדר ובלבול אצל בעלי רכבים חשמליים, עד שבאיחוד האירופאי החליטו להעביר תקנה ב-2017 לפיה כל רכב חשמלי שנמכר ביבשת חייב להיות מצויד בשקע טעינה מסוג אחד בלבד – CCS2 (זהו גם השקע הנפוץ בישראל).
למזלה של ישראל רוב הרכבים שמגיעים לכאן מכוונים לתקינה אירופאית, ולכן כל הרכבים שנמכרים בארץ היום מגיעים עם חיבור CCS2. אך בעבר הגיעו מספר דגמים מיפן, עם שקע טעינה מסוג CHAdeMO (נהגה שה-דֶה-מו), תקן טעינה שפותח בתחילת שנות ה-2000 ביפן. אם להיות מדויקים – שלושה דגמים בדיוק: ניסאן ליף, ניסאן eNV-2000 (מיניוואן חשמלי) ולקסוס UX300E.
לכן כשהוקמו עמדות טעינה מהירות בעשור הקודם בישראל הן צוידו בשני שקעים – CCS2 מצד אחד, ו-CHAdeMO, אותו חיבור שמתאים לרכבי ניסאן ולקסוס.
מאז זרמו הרבה מים בירקון, ותקן ה-CHAdeMO הפך להיות פחות ופחות פופולארי, ובכל מקרה הרכבים החשמליים החדשים שמגיעים מיפן מצוידים בחיבור ה-CCS האירופאי, כמו לדוגמה ניסאן אריא או טויוטה bZ4X.
ולמרות זאת, בשנים האחרונות אנחנו עדים להקמה של עמדות טעינה המצוידות בחיבור CHAdeMO, והשאלה שצריכה להשאל היא, האם יש צורך בשקעי CHAdeMO נוספים בישראל? כדי לענות על השאלה הזו, צריך להתחיל עם המספרים.
רכבים חשמליים עם חיבור CHAdeMO
כפי שכתבנו בישראל יש שלושה דגמים חשמליים שנמכרו בעבר עם שקע CHAdeMO. בסך הכל על כבישי ישראל כ-360 רכבים עם שקע כזה. לצורך הבנה של סדר הגודל, משרד האנרגיה ציין לא מזמן את הרכב החשמלי ה-100,000 שעלה על כבישי ישראל. כלומר רכבים עם CHAdeMO מהווים פחות מ-0.4% מכלל הרכבים החשמליים בישראל.
המספר הזה לא צפוי לגדול – הרכבים המדוברים כבר לא נמכרים בארץ, והרכבים החדשים מיפן, כפי שכתבנו, מצוידים בחיבור CCS2, כך שכל עמדה חדשה שמוקמת עם חיבור CHAdeMO, נועדה לשרת פחות מ-400 רכבים. והשאלה השניה שאנחנו שואלים, האם יש מספיק עמדות בארץ לרכבים האלו?
עמדות עם חיבור CHAdeMO
בישראל יש פחות מ-1,000 עמדות טעינה מהירות (מחברי טעינה אם להיות מדויקים), הפרוסים במעל 300 מיקומים ברחבי הארץ (למפת עמדות טעינה לרכב חשמלי). מתוך העמדות האלו, יש כ-170 מחברי CHAdeMO, כלומר יש בערך שקע CHAdeMO אחד לכל שני רכבים חשמליים. לא פלא שהעמדה שהגעתי אליה, כמו לא מעט עמדות אחרות עם חיבור כזה, עומדות ריקות ללא שימוש.
מהצד השני, יש כ-800 מחברי CCS2 למאה אלף רכבים חשמליים, כלומר שקע טעינה מהיר אחד לכל מאה ועשרים רכבים עם חיבור CCS2 – יחס של 1:120 לרכבים עם CCS2, לעומת יחס עמדות של 1:2 לרכבים עם CHAdeMO.
אם מסתכלים לעומק על המספרים, מדובר ביחס לא הגיוני של עמדות לרכבים, כדי להגיע ליחס דומה עם שקעי ה-CCS2, יש צורך להקים מעל 50,000 (!) עמדות מהירות. אפשר לומר בשלב הזה, שבעלי רכבים עם CHAdeMO זוכים ליחס מועדף בפריסת עמדות הטעינה.
הגיע הזמן לתכנן את רשת הטעינה, ולא רק להקים עמדות באופן ספורדי.
רשת טעינה חכמה
למרות שיש כמות גדולה של עמדות טעינה מהירות בישראל, רשת הטעינה עדיין לא מתוכננת באופן מיטבי. הקמת העמדות תלויה בגורמים רבים, אך נראה שעדיין אין מחשבה מעמיקה על תכנון ארצי, והעובדה שעוד מקימים עמדות עם CHAdeMO מדגימה זאת היטב.
לאחרונה פורסם סקר של המכון לאנרגיית התחבורה, גוף מחקר אמריקאי בלתי תלוי, שבחן את הרגלי הטעינה של בעלי רכבים חשמליים בארצות הברית, במטרה לנתח ולהבין את הצרכים של בעלי רכבים חשמליים, של מפעילי עמדות טעינה ושל בעלי עסקים שהתקינו עמדות טעינה באתריהם.
כנראה שהגיע הזמן להריץ סקר דומה גם בישראל, ולבצע תכנון מקיף יותר של עמדות טעינה, בהסתכלות כוללת על שוק הרכבים החשמליים, הצרכים העתידיים של התחבורה, דפוסי הנהיגה והטעינה, והגיאוגרפיה של ישראל.
עד אז, כדאי להפסיק להקים עוד ועוד עמדות עם CHAdeMO.
פעם בדקתי על לקנות מתאם הפוך, כדי שאוכל להטעין בעמדות האלה שריקות כל הזמן. אז יש, אבל עולה 1000₪, ודי גדול ומכוער. זה לא מתאם פיזי בלבד.
אין מתאם כזה ובתור אחד עם כזה חיבור, לא הוגן להגיד את זה שיש הרבה שקעים, כי כמעט ואין ואף אחד לא מביא בחשבון מצבים שהעמדה מקולקלת ואין לך אלטרנטיבה אחרת באזור כמו עם CCS
לבעלי chademo יש מתאם ל CCS2…..תעיפו אותם כבר
אין מתאם כזה ובתור אחד עם כזה חיבור, לא הוגן להגיד את זה שיש הרבה שקעים, כי כמעט ואין ואף אחד לא מביא בחשבון מצבים שהעמדה מקולקלת ואין לך אלטרנטיבה אחרת באזור כמו עם CCS
למרות שיש שני מחברים בעמדות, רובן אינן מסוגלות לטעון שני רכבים בעת ובעונה אחת. לכן הטיעון הבסיסי בכתבה איננו נכון.
למיטב ידיעתי עמדות חדשות רבות אינן כוללות תקע chademo.
גדעון דייקת בכל מילה התור אחד שעובד בתחום ההבהרה שלך חשובה
לא יקום הטסלה קילר רק מהסיבה הזאת עמדות הטעינה של טסלה זה הדבר הכי טוב שיכול להיות . החיבור לעמדה מהיר בלי להוציא את האפליקציה של אותו עמדה שעובדות גרועע מי שנוסע עם חשמלי בלי טסלה בארץ מסכן . ואני מדבר על אדם שנוסע הרבה לא בית עבודה ומטעין רק בבית כול מבחן רכב שתעשו לא יוכל להתמודד לעולם מול הטסלה ביגלל הרשת של עמדות הטעינה שלה. אולי התנהגות כביש יותר טובה וכול מיני שטויות תכלס אין פיתרון ושקט כמו העמדות של טסלה הם במקומות הכי טובים נקודות היציאה הכי טובות עשיתי השנה 60,000 אלף ק"מ עם מודל y הרכב הכי טוב שיש בתמורה שלו ביחד כמובן עם עמדות הטעינה מקריית אתא עד באר שבע קריית גת ירושלים מודיעין
אז גילי ואטו 3 מעולות קצב הטעינה איטי מידי רק החיבור לוקח לפחות 5 דקות בעמדה ציבורית האפליקציות קורסות והתורים אין סופיים במיוחד בימי הקיץ שאנשים מטיילים
מיצובישי אאוטלנדר phev גם עם chademo
לדעתי לא בצעת תחקיר מקיף מספיק
#רקאומר
וואו גילית עוד רכב, חדשות מתפרצות
פשוט יותר להכין מתאם לתקע רגיל