ביבשות כמו יבשת אפריקה בהן השמש זורחת ברוב ימות השנה, מסתבר שהרבה יותר יעיל וזול לנצל את קרני השמש הטבעיות לצרכי הפקה של אנרגיה מאשר לשנע דלקים, כמו דיזל למשל. המסע לכפרים או חוות נידחות טומן בחובו שלל אתגרים שלא לומר סכנות, ויותר ויותר מקומות כאלו בוחרים להקים תשתית סולארית שמספקת חשמל.
כשחושבים על זה רגע, האמת היא שזה נשמע ממש הגיוני…
בפרויקט GenFarm שהחל לפעול לאחרונה בעיר גשורה (Gashora) שברואנדה, אפריקה, מרחק של כ-60 ק"מ מעיר הבירה, קיגאלי, מריצים פיילוט במטרה לבדוק האם חווה חקלאית יכולה להסתמך על כלים חקלאיים שמונעים על ידי חשמל, ושמקבלים את האנרגיה שלהם מרשת שמסתמכת על אנרגיית השמש.
הפרויקט, שמוגדר כפיילוט, מספק לנו הצצה מקרוב על הטרקטורים החשמליים של פולקסווגן, יצרנית הרכב מגרמניה שהשם שלה מוזכר כאן בדרך כלל בהקשרים אחרים לגמרי. שיתוף הפעולה בין פולקסווגן לבית ממשלת רואנדה נמשך כבר כמה חודשים טובים, כשלאחרונה הקצתה האחרונה שטח לראשונה – מה שאפשר את התנעתו של פרויקט GenFarm.
בסופו של דבר, באם הפיילוט יוגדר כהצלחה, התכנון הוא להציע את הכלים החקלאיים החשמליים במודל של השכרה לכל דורש.
הטרקטורים החשמליים של פולקסווגן מצוידים במנוע חשמלי שמפיק הספק של כ-30 כ"ס ועושים שימוש בסוללה בנפח של 32 קוט"ש. הסוללות נשלפות, כדי שלא ידרשו לקטוע את העבודה באמצע. אפשר להעריך שבפולקסווגן ויתרו על הרעיון להתקנה של סוללות גדולות מאד בטרקטורים החשמליים שלהם, גם מטעמי משקל וגם מטעמי מחיר.
הטרקטורים החשמליים של פולקסווגן שנכנסו לשימוש בחוות GenFarm מסתמכים על תשתית אנרגיה שמבוססת על פאנלים סולאריים, דומה לזו שהותקנה לאחרונה בכפר הקוואטה (Hakwaka) שבזימבבואה. במסגרת הפרויקט שהוביל האו"ם, הותקנה תשתית שמספקת חשמל ל-85 בתים, 18 בתי עסק, בית ספר ועוד.
זו הפעם הראשונה שהכפר בזימבבואה מקבל חשמל!
טרקטורים חשמליים זה לא דבר חדש ויש לא מעט חברות, מוכרות יותר ומוכרות פחות שמציעות כאלה פתרונות במטרה לספק כלים עבור צי רכב חשמלי. אחת החברות הבולטות בתחום היא חברת מונרק (Monarch), שמייצרת טרקטורים חשמליים יחד עם פוקסקון הסינית במפעל שהיה שייך ללורדסטאון, חברת הזנק שפיתחה טנדר חשמלי אך לא הצליחה לשרוד.
עד שאחד מהם יעלה באש וישרוף את המקום והכל יירד לתמיון
שלום ,
קראתי את הכתבה אודות הטרקטור החשמלי .
אני מרשה לעצמי להבין שמדובר עדיין בשלב מאד התחלתי של הניסוי ואיןן מדובר בטרקטור אשר אפשר מחר להכניס לעבודה בכרמים , בישראל .
שבוע טוב ,
הדר .