אם אתם עדיין לא מכירים את אובקו (Ubco), יצרנית האופנועים החשמליים הניו-זילנדית, זה בהחלט הזמן.
אובקו נוסדה ב-2015 והאמת שלא מדובר באופנועים ממש, אלא בסוג של הכלאה בין אופנוע שטח לאופניים חשמליים – מצד אחד כלי חשמלי קליל שאפשר לרכב איתו בשטח, ומצד שני, כלי תחבורה יעיל שיכול לשמש לצרכי שליחויות / משימות אחרות בערים צפופות.
בניו זילנד ובאוסטרליה, לא מעט חוואים בחרו באובקו ככלי שיכול לבצע מגוון משימות כמו איסוף בקר למשל – בזכות השקט התפעולי, יכולת השטח הלא רעה בכלל, ועלות האחזקה הזולה.
ואכן, האובקו החל את חייו ככלי עבודה – דגם ה-Work Bike הוא הדגם הראשון שהחברה יצרה – עם הנעה כפולה, צמיגי שטח קשוחים, משקל קל במיוחד ובלי יותר מידי חלקי פלסטיקה שיכולים להפריע, מדובר בסוס עבודה מושלם. בשלבים מאוחרים יותר, בעקבות הביקוש, הוצג דגם נוסף, אדוונצ'ר שמו.
צמד דגמי האובקו מציעים טווח רכיבה נאה של 120 ק"מ (אם כי כנראה שבתנאי שטח קשים טווח זה מצטמצם משמעותית), מהירות מירבית של 50 קמ"ש (מה שאומר שמדובר בכלי עירוני ותו-לא), משקל של 70 ק"ג וזמן טעינה של 6 שעות.
למרות המראה החשוף, הסוללות של האובקו "יושבות" בתוך קייס מיוחד שמגן עליהן ממים ואבק – כך שהכלי יכול לצלוח גם שלוליות עמוקות ולהמשיך להתקדם ללא בעיה גם באזור מאובק מאד.
את הכלים הדו-גלגליים החשמליים של אובקו ניתן למצוא היום בניו זילנד, אוסטרליה ובריטניה, שם הם נמצאים בשימוש בקרב לקוחות פרטיים וגם חברות ציבורית או פרטיות – כמו דומינוס פיצה, רשות הדואר, כוחות הצבא, רשות הפארקים ועוד.
למרות החזות הפשוטה, בדגמי אובקו יש יותר טכנולוגיה ממה שחושבים – כולל חיבור לענן ויכולת ניתוח נתונים – מה שמאפשר למנהלי ציי רכב שמחזיקים בכמה כלים כאלו לנהל את השימוש בהם בצורה מיטבית.
ב-2020, שנה בה השתנה העולם עקב מגפת הקורונה, עמדו ההכנסות של אובקו על כ-2.1 מיליון דולר בלבד – נתון שהם מתכוונים לשפר משמעותית ב-2021, עם תחזיות שמדברות על הכנסה של מעל ל-8 מיליון דולר. אחת הדרכים להגדלת ההכנסות תהיה בין השאר דרך תוכנית המנויים של אובקו לחברות ועסקים. מחירו של מנוי עומד על בין 60-70 דולר בשבוע, ובאובקו מתכננים להציע זאת בעתיד הקרוב גם ללקוחות פרטיים.
מלבד הרווחיות של מודל עסקי זה (מנויים), באובקו חושבים שמדובר בשיטה שמאריכה בצורה משמעותית את אורך חיי כלי הרכב (פי ארבע לטענתם) ובכך תורמת לסביבה. תוכנית המנויים, מאפשרת לשמור גם על מערכת יחסים קרובה ורציפה יותר עם הלקוחות – פחות לקוחות ש"נעלמים" אחרי שהם קונים את הכלי אלא לקוחות שמלווים את החברה במשך שנים.
חמוד . אבל לא נכנס לקטגורית האופנועים לפחות פה בארץ.