דו״ח שפורסם בנובמבר 2018 על ידי חברת ההשקעות לאזארד בארצות הברית סוקר את עלות יצור החשמל לפי מקורות אנרגיה שונים, ומראה את השינויים בעלויות לאורך השנים. על פי הדו״ח העלות של ייצור חשמל מתחנות חשמל סולאריות רשם את הירידה החדה ביותר – ירידה של 86% מאז שנת 2009.
על פי הדו״ח העלות של יצור מגהוואט-שעה של חשמל מאנרגיה סולארית היא 50$, בעוד ייצור חשמל על בתחנת כוח פחמית עומד על 102$ – כפול מהעלות של אנרגיה סולארית. החישוב של לאזארד מבוסס על מודל שנקרא LCOE שכולל בתוכו את העלות ההקמה וההפעלה של תחנת כוח.
לפרסום הדוח הגיב ג׳ורג׳ ביליצ׳יק, סגן היו״ר של חטיבת האנרגיה בלאזארד:
למרות שעדיין נדרשים משאבי אנרגיה מגוונים על מנת להפעיל רשת חשמל מודרנית, הגענו לנקודת פיתול שבה, במקרים מסוימים, זה חסכוני יותר לבנות ולתפעל פרויקטים חדשים של אנרגיה מתחדשת מאשר לתחזק את תחנות הכוח הקונבנציונליות
בשנים האחרונות ההשקעות המסיביות באנרגיות מתחדשות הביא לשיפור ניכר בטכנולוגיה ולפריצות דרך גם בתחום האנרגיה הסולארית ובאנרגיות הרוח, מה שהביא במהלך העשור האחרון לירידות דרמטיות בעלות ייצור החשמל כפי שמראה הדו״ח.
מה לגבי אנרגיה סולארית בארץ?
הדוח אמנם מתייחס לארצות הברית, אך גם במדינת ישראל יש פוטנציאל גדול מאוד לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. פרסום של משרד האנרגיה מדבר על עלות של 19.78 אגורות לקילוואט-שעה – מדובר במחיר נמוך מאוד שצריך לדחוף את הממשלה להשקיע נרחבות בייצור חשמל מאנרגיה סולארית.
לפי הפרסום של משרד האנרגיה רשות החשמל צופה כי עד סוף שנת 2019 כ-7.5% מצריכת החשמל במשק יסופק מאנרגיות מתחדשות. נכון להיות ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בארץ מהווה פחות מ-3% מסך החשמל בישראל.
שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר בעקבות המכרזים החדשים:
אנו מובילים מדיניות חדשה בנוגע לשילובן של אנרגיות מתחדשות ונקיות במשק החשמל, תוך שימת דגש על הרחבת התחרות שמובילה להוזלה משמעותית של עלויות החשמל לטובת הצרכנים. כמות המכרזים שיצאו לדרך והחסמים הבירוקרטים שנפתרו בשנה החולפת, אפשרו את קידומו של תחום האנרגיות המתחדשות יותר מאשר בכל העשור הקודם, ונמשיך לפעול בנחישות לקידומו.
ברצוני לקנות בעוד שנה רכב חשמלי בעל יכולת נסיעה של 350 ק"מ.
האם יגיע רכב כזה?